Zioła są potrzebne w każdej kuchni. O ich właściwościach wiedzieli już starożytni – stosowali je jako medykament i dodatek do dań. Nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat, a część z nich ma też właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie ziół ma pozytywny wpływ na zdrowie, samopoczucie, a nawet pomaga w ukojeniu niektórych dolegliwości. Do ziół zaliczamy rośliny zielne, korzenie, warzywa, krzewy, bliny, drzewa, a także niektóre grzyby.
Dziurawiec zwyczajny
Dziurawiec jest cenny ze względu na wysoką zawartość cennych związków takich, jak hiperycyna, flawonoidy, olejki eteryczny i witamina C, a to tylko kilka z nich. Jest skutecznym lekarstwem w leczeniu chorób wątroby i układu pokarmowego. Wspomaga produkcję żółci i rozkurcza mięśnie gładkie jelita grubego, i cienkiego. Najskuteczniejszą formą stosowania dziurawca są nalewki i odwary. Wysuszone ziele przechowujemy w zamkniętym słoiku z dala od światła. Jest też składnikiem wielu gotowych naparów, mieszanek ziołowych i kropli żołądkowych.
Bazylia
Każdy z nas zna bazylię – jest nieodłącznym elementem kuchni włoskiej. Wiele osób nie wyobraża sobie dania bez jej dodatku. W świeżej postaci stanowi dodatek do wielu sałatek, a suszona jest składnikiem pesto. Olejki eteryczne zawarte w świeżej bazyli wspomagają trawienie i mają działanie przeciwzapalne. Świeża bazylię najczęściej znajdziemy w sałatkach i jako dodatek do pizzy, makaronów, a nawet kanapek. Bazylia jest łatwo dostępna w sklepach zielarskich i marketach.
Pokrzywa
Pokrzywa jest skuteczna przy zmniejszaniu objawów alergii, obniżeniu poziomu cholesterolu i redukuje występowanie stanów zapalnych. Jako składnik kosmetyków zapobiega wypadaniu włosów i poprawia ich kondycję. Pokrzywa zawiera witaminy: A, B2, C, E i K; mikroelementy: wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod, krzem i sód. Można ją spożywać w formie soku z młodych pędów, naparów i nalewek. Jest składnikiem mieszanek zielarskich i kapsułek. Łatwo ją dostaniemy w sklepach specjalistycznych i aptekach.
Cynamon
Suszona kora cynamonowca ma charakterystyczny smak, zapach i brunatno pomarańczowy kolor. Najczęściej jest używany w deserach, daniach na słodko, makaronach, marynatach do mięs, przetworów owocowych i jako dodatek do napojów rozgrzewających. Cynamon przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cukru we krwi. Cynamon jest łatwo dostępny w supermarketach i sklepach spożywczych w postaci całych lasek lub mielonej.
Rumianek
Rumianek to bardzo popularna roślina zielna, która występuje na terenie całej Polski. Jest stosowany jako dodatek do kosmetyków i w ziołolecznictwie. Olejek rumiankowy zawiera chamazulen, flawonoidy, sole mineralne, związki kumarynowe, kwasy organiczne i witaminę C. Rumianek stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, bólach głowy i zębów. Cechuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwgrzybiczymi, uspokajające i rozkurczowe. Suszony rumianek znajdziemy w sklepach zielarskich i aptekach w postaci herbat, i jako składnik mieszanek ziołowych.
Kurkuma
Powstaje z korzenia ostryżu, ma intensywny smak i pomarańczowy kolor. Aby uniknąć przytłaczającej goryczki, stosuje się niewielkie ilości jako dodatek do zup, dań mięsnych, kawy, sosów, rosołu, dressingów do sałatek lub jako naturalny barwnik. Jest też podstawowym składnikiem przyprawy curry. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się ran. Kurkuma jest łatwo dostępna w sklepach, supermarketach lub dyskontach spożywczych w formie proszku.
Mięta
Mięta ma bardzo intensywny zapach i smak, dający uczucie chłodu i odświeżenia. Najczęściej korzysta się z suszonych liści tej rośliny lub olejku eterycznego. Głównym składnikiem jest oczywiście mentol, ale znajdziemy w niej też witaminę C, karoten i rutynę. Miętę najczęściej stosuje się na dolegliwości żołądkowe, wzdęcia, wymioty i biegunkę oraz kolce jelitowej. Z suszonych liści najczęściej przygotowuje się napar, a olejek jest dodawany do wielu deserów. Suszoną miętę znajdziemy w aptekach i sklepach zielarskich.
Jak wprowadzić zioła do swojej diety?
Zioła warto spożywać nie tylko, gdy coś niepokojącego zaczyna dziać się z naszym organizmem. Zioła są cennym źródłem mikroelementów i witamin. W ten sposób unikniemy niedoborów, a nasza kuchnia stanie się o wiele smaczniejsza. Wiele z nich można spożywać w postaci naparów, najczęściej przed posiłkami. Jeśli chcemy dodawać je do dań, to warto skupić się na jednej potrawie i stopniowo eksperymentować dodawaniem ziół. Dzięki temu w łatwy sposób odkryjemy nowe smaki i kompozycje.
Świeże zioła, jak bazylia, stanowią idealną dekorację lub świeży dodatek do potraw. Aby mieć stały dostęp do świeżych ziół, warto założyć własny ogródek zielarski. Nie potrzeba do tego balkonu, tarasu ani działki, bo wystarczy parapet i kilka doniczek z ziemią. Do ich uprawy możemy zaangażować dzieci, które będą o wiele bardziej chętne do ich jedzenia i nabiorą odpowiedzialności. Domowy ogródek zielarski do idelany sposób na wprowadzenie świeżych ziół do naszej codziennej diety.